Home Over ons Nieuws en publicaties Nieuws Extreme prijsverhoging Vattenfall maakt stadwarmte onbetaalbaar bij renovatie bestaande woningen

Extreme prijsverhoging Vattenfall maakt stadwarmte onbetaalbaar bij renovatie bestaande woningen

Leestijd: 1 min

Amsterdamse woningcorporaties, waaronder Stadgenoot, drukken op de pauzeknop voor de aansluitingen van stadsverwarming in bestaande woningen. De alternatieve energiebron stadswarmte is door de extreme prijsverhoging van het vastrecht (de vaste, maandelijkse kosten) door energiebedrijf Vattenfall onbetaalbaar geworden voor bewoners. Dat is de uitkomst van het overleg tussen woningcorporaties, de gemeente Amsterdam en Vattenfall. 

“De energietransitie bestaat uit een aantal stappen. Isoleren en overstappen op een gasvrije bron. Dat eerste lukt, dat tweede is voor onze huurders nu onbetaalbaar”, zeg Anne-Jo Visser van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties in een persbericht dat vandaag verscheen. 

Wat betekent dit voor woningen van Stadgenoot?

Deze uitkomst kan betekenen dat er toch weer cv-ketels worden geplaatst in verduurzaamde en goed geïsoleerde sociale huurwoningen. Per complex gaat Stadgenoot op zoek naar een oplossing. Jolanda Donderwinkel, directeur Strategie en Wijken van Stadgenoot licht toe: “We vinden het heel erg spijtig dat we er niet zijn uitgekomen. Samen met de andere corporaties hebben we er alles aan gedaan om een betaalbare oplossing te vinden voor onze bewoners.  Voor woningen die op dit moment – of binnenkort – worden verduurzaamd, kan het betekenen dat er voorlopig cv-ketels blijven hangen. Uiteraard bekijken we bij elk woongebouw of we ook kunnen overstappen naar een andere duurzame energiebron.” 

Gevolgen woningen Braak en Bosch (Blomwijckerbuurt)

Voor de 152 woningen van Braak en Bosch, die op dit moment worden gerenoveerd, betekent dit besluit dat we op hele korte termijn een alternatief moeten hebben. Jolanda: “We gaan per direct op zoek naar andere mogelijkheden voor deze woningen. Bewoners van Braak en Bosch ontvangen in de loop van volgende week meer informatie, en we gaan graag snel met hen in gesprek.” Jolanda vervolgt: “We willen en kunnen niet toestaan dat huurders met een laag inkomen de rekening betalen van de energietransitie.” 

Lees hier  het hele persbericht van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties en het artikel in de Volkskrant  van 15 maart 2024.