Home Over ons Nieuws en publicaties Stadleven Gas- en energieverbruik verminderen

Gas- en energieverbruik verminderen

Leestijd: 1 min

De prijzen voor gas en elektriciteit zijn hoog. We geven u graag tips om uw gas- en energieverbruik te verminderen, zodat u geld kunt besparen.

Komt u toch in de problemen? Dan kunt u contact met ons opnemen. We willen u helpen en denken graag met u mee. 

Hoe kan ik mijn woning veilig verwarmen?

Bekijk tips van de brandweer over hoe u veilig uw woning kunt verwarmen. Denk aan uw eigen veiligheid en die van uw buren. Komt u in de financiële problemen door hoge energiekosten? Of denkt u in de problemen te komen? Neem dan contact met ons op. Wij zijn er om u te helpen. 

We merken dat sommige bewoners zoeken naar andere manieren om hun woning te verwarmen. Dit kan erg gevaarlijk zijn en zelfs leiden tot dodelijke slachtoffers. 

  • Mensen plaatsen bijvoorbeeld elektrische straalkacheltjes. Die kacheltjes kunnen brand veroorzaken als er iets op wordt gelegd om te laten drogen.  

  • Ook zetten mensen hun barbecue binnen in hun woning aan om de woonkamer te verwarmen. Dit is heel erg gevaarlijk. Hierbij kan het dodelijke gas koolmonoxide vrijkomen.  

  • Of men plaatst een dieselgenerator om de woning te verwarmen. Ook dit is erg gevaarlijk en zorgt daarnaast ook voor veel lawaai en geluidsoverlast.  

Hoe ventileer ik en hoe voorkom ik schimmel?

Blijf goed ventileren om schimmels tegen te gaan. Als u ventileert komt er verse lucht in uw woning en wordt vochtige lucht afgevoerd. En droge lucht verwarmt makkelijker. Dus zet ook in de winter de ventilatieroosters open, of de ramen op een kier. Bekijk ook onze pagina met tips om schimmel te voorkomen.

Wat kan ik doen om gas en energie te besparen?

  • Doe alleen de verwarming aan in de ruimtes waar u op dat moment bent. Het is zonde om ruimtes te verwarmen waar niemand is.

  • Gebruik zuinige ledlampen. Doe alleen de lampen aan in de ruimte waar u bent. 

  • Was op lage temperaturen. Vaak is 30 °C genoeg om de was schoon te krijgen. Zorg er ook voor dat de wasmachine helemaal gevuld is. 

  • Zet apparaten helemaal uit als u die niet gebruikt. Ook in de stand-by stand gebruiken apparaten namelijk stroom. Een tv die twintig uur in de stand-by stand staat, gebruikt net zoveel stroom als een tv die 4 uur aan staat. Dit noemen we ook wel sluipgebruik. Dat voorkomt u door de uitknop te gebruiken voor een apparaat.  

  • Haal opladers van telefoons, tablets of laptops uit het stopcontact. Deze verbruiken ook stroom. 

  • Douche kort, niet langer dan 5 minuten. 

  • Kook slim. Laat de deksel op de pan tijdens het koken van water. Meestal is voor het koken van aardappels of groente ook maar een klein beetje (warm) water nodig. 

  • Toe aan een nieuw apparaat? Ga voor het zuinigste model. Een oven met label A+ gebruikt bijvoorbeeld meer stroom dan een oven met label A+++. Een energiezuinig apparaat is misschien duurder om te kopen, maar bespaart elk jaar geld. 

  • Doe in de avond al vroeg de gordijnen dicht. Dat houdt de warmte binnen. 

  • Plak tochtstrips op deuren en ramen en plak radiatorfolie achter de radiatoren. Daardoor blijft het warmer in huis en kunt u de verwarming wat lager zetten. 

  • Uw energieleverancier kan maandelijks laten zien wat u verbruikt. Ook kunt u slimme thermostaten, slimme meters of apps gebruiken die uw verbruik laten zien. Hoe meer zicht u heeft op uw verbruik, hoe makkelijker u kunt besparen. 

  • Zet de thermostaat een graad lager. Zo bespaart u 7% op uw energierekening. Voor veel mensen is een temperatuur van 18 of 19 °C warm genoeg. En zet de verwarming in de nacht een paar graden lager, maar niet lager dan 15 °C. 

Wat doet Stadgenoot?

Wat doet Stadgenoot om u te helpen op het gebied van energie? U leest het hieronder. 

Hulp bieden bij het betalen van de huur

Lees welke hulp Stadgenoot u kan bieden als u de huur niet kunt betalen. 

Woningen isoleren

Het verwarmen van uw huis is de grootste kostenpost op de energierekening. Hoe beter uw huis geïsoleerd is, hoe minder de verwarming aan hoeft. Wij doen er alles aan om zo snel mogelijk onze woningen te isoleren en dus ook energiezuiniger te maken. Maar dit kost tijd. Gemiddeld heeft een corporatiewoning energielabel B. Maar er zijn ook nog steeds woningen met lagere labels (bijvoorbeeld label E, F of G). Deze woningen willen we het eerst aanpakken. Het is de bedoeling dat er eind 2028 geen huurwoningen meer zijn met energielabel E, F of G. Lees meer over energielabels.

Zonnepanelen en ledverlichting

Stadgenoot werkte voor het aanleggen van zonnepanelen en het plaatsen ledverlichting in de gemeenschappelijke ruimtes, samen met Zongenoot. De samenwerking met Zongenoot is gestopt. Wij vinden zonne-energie belangrijk voor betaalbare stroom voor onze huurders en de planeet. We maken een nieuw plan voor het leggen van zonnepanelen. Wanneer dit plan klaar is, publiceren we dat op deze website.

Welke hulp is er om energie te besparen?

Er zijn verschillende maatregelen, regelingen en organisaties die u helpen bij energiebesparing en u informatie hierover geven. Bekijk alle mogelijkheden hieronder. 

Video van Vattenfal

Vattenfall legt in een video uit hoe u energie kunt besparen. 

Aanvragen energietoeslag 2023 (tot en met 30 april 2024)

De energietoeslag betekent extra geld voor Amsterdammers met een laag inkomen voor energiekosten in 2023. In 2023 is de energietoeslag vastgesteld op € 800. Veel mensen hebben dit bedrag al automatisch gekregen. Soms heeft de gemeente nog extra informatie nodig. Bijvoorbeeld als de gemeente uw bankrekeningnummer niet heeft. U heeft daarover dan een brief gekregen. Heeft u geen geld of geen brief gekregen, maar voldoet u wel aan de voorwaarden (zoals een laag inkomen en 21 jaar of ouder)? Dan kunt u vanaf 1 november de energietoeslag 2023 aanvragen. Dat kan tot en met 30 april 2024. 

Aanvragen kan op twee manieren:  

  • online

  • via een papieren aanvraagformulier. Dit formulier kunt u printen, invullen en per post opsturen.  

Bekijk vragen en antwoorden over de energietoeslag op de website van de gemeente Amsterdam.

Tijdelijk Noodfonds Energie

Om te voorkomen dat mensen in de financiële problemen komen door de gestegen energieprijzen, hebben energieleveranciers en maatschappelijke organisaties een Tijdelijk Noodfonds Energie opgericht. Het Tijdelijk Noodfonds Energie is er voor huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening. Het Noodfonds helpt u om energieschulden te voorkomen. Dat fonds betaalt dan gedurende een half jaar een deel van de energierekening. Het noodfonds is tot eind maart 2024 open voor aanvragen. Of u aan de voorwaarden voldoet van het noodfonds, checkt u op noodfondsenergie.nl. Voldoet u aan de voorwaarden van het noodfonds? Dan kunt u zich op noodfondsenergie.nl aanmelden voor de extra financiële ondersteuning.

Energiecoaches van !Woon

De Gemeente Amsterdam biedt gratis energieadvies aan. In sommige wijken lopen energiecoaches rond. Die bellen bij u aan om gratis tips te geven over hoe u minder stroom en gas gebruikt. U krijgt van hen ook gratis bespaarmateriaal zoals: 

  • ledlampen 

  • tochtstrips 

  • radiatorfolie 

De energiecoach van !WOON kan dit voor u (laten) installeren. Een bezoek van een energiecoach kondigen we altijd vooraf aan met een brief. U kunt ook zelf contact opnemen met !WOON om een afspraak te maken met een energiecoach. 

De FIXbrigade

De FIXbrigade helpt u met energie te besparen in uw huis door gratis energiebesparende maatregelen in uw huis uit te voeren. Bijvoorbeeld door: 

  • het plaatsen van tochtstrippen; 

  • het kitten van kieren;

  • het installeren van ledlampen; 

  • het installeren van waterbesparende douchekoppen. 

Het energieloket Amsterdam

Het Regionaal Energieloket is het energieloket van de Gemeente Amsterdam. Zij zijn het startpunt voor de verduurzaming van uw woning. Lees meer over cadeaubonnen voor simpele energiebesparende maatregelen die u direct zelf kan toepassen. Of ontdek hoe u uw woning energiezuiniger kan (laten) maken. 

Buurtteams

U kunt ook langs gaan bij het buurtteam. Het buurtteam is een plek bij u in de buurt waar u naartoe kunt met uw vragen. Bijvoorbeeld als u moeite heeft om rond te komen. Samen kijken ze wat u nodig hebt, zodat u zelf weer verder kunt. Bekijk welke hulp de buurtteams kunnen geven. 

Witgoedregeling

De gemeente Amsterdam heeft een witgoedregeling. Heeft u een kapotte wasmachine, koelkast of gasfornuis? Heeft u het apparaat echt nodig? Kunt u er niet op een andere manier aan komen? Kijk dan of u de witgoedregeling kunt gebruiken. 

Milieu Centraal 

Milieu Centraal heeft veel tips en tools die u helpen. Bijvoorbeeld een vergelijker voor energieverbruik en een bespaartest.

Nibud

Op de website van het Nibud staat precies hoeveel elektriciteit en gas mensen gemiddeld gebruiken. Hier staat ook wat het gebruik van apparaten gemiddeld kost. Bekijk een overzicht met gebruikskosten

Hulp voor Amsterdammers zonder energiecontract 

Gemeente Amsterdam gaat samenwerken met netbeheerder Liander om Amsterdammers te helpen die geen energiecontract meer hebben. Sommige mensen hebben namelijk hun energiecontract afgesloten omdat zij de rekening niet meer (konden) betalen. Liander geeft de gemeente de adressen van de mensen die op de lijst staan om afgesloten te worden van energie. De gemeente schakelt daarna schuldhulpverleners in. Die bieden deze mensen hulp. Zij proberen zo te voorkomen dat deze mensen nog verder in de schulden raken en afgesloten worden van energie. Vanwege de enorm gestegen energieprijzen heeft Liander in 2022 heel weinig huizen afgesloten van energie.