Achtergrondinformatie

Van der Kunbuurt Sloop Achtergrondinformatie Documenten

De buurt is voor nieuwbouw

Al lang wordt gepraat over de toekomst van de Van der Kunbuurt. In 2020 hielden we onder de bewoners van de Van der Kunstraat, Goudriaanstraat en Treublaan een enquête over de sloop-nieuwbouwplannen. 77% van de bewoners die de enquête invulden, is voor nieuwbouw. !WOON voerde een controle uit op de uitslag en is akkoord, net als de bewonerscommissie. Er is dus overeenstemming om de plannen voor sloop en nieuwbouw door te zetten. Hiermee kunnen we extra sociale huurwoningen bouwen in de buurt, niet alleen voor de huidige huurders maar ook voor nieuwe bewoners. Na een eerdere raadpleging van de huidige bewoners is besloten dat we de woningen aan de Weesperzijde niet slopen.

Sociaal plan

Samen met de bewonerscommissie hebben we een sociaal plan opgesteld. Hierin staan alle rechten en plichten, zowel van de huurders als van Stadgenoot. Dit sociale plan is aan de bewoners voorgelegd en is te vinden op het tabblad Documenten bij Overige documenten. 

Bijna alle huidige bewoners krijgen de mogelijkheid om na sloop terug te keren in de nieuwbouw (uitgezonderd huurders met een 5-jaren-, jongeren- of campuscontract en huurders met een te hoog inkomen). Huidige bewoners van de buurt kunnen er ook voor kiezen om te verhuizen naar een woning in een andere buurt.

Meepraten

U bent als (toekomstige) bewoner of buur van de Van der Kunbuurt van harte uitgenodigd om mee te doen aan het participatietraject. Samen werken we het ontwerp voor de nieuwbouw verder uit. Meer informatie vindt u op de participatiepagina, waar u zich ook kunt aanmelden voor de nieuwsbrief van de Van der Kunbuurt.

  • Op 12 mei 2025 is er een inloopbijeenkomst over het voorlopig ontwerp van het eerste deel van de nieuwbouw. Het team van Stadgenoot, en de architecten zijn aanwezig om het ontwerp toe te lichten. Er is ook informatie over de werkzaamheden en de planning. U kunt vragen stellen en uw reactie delen. U bent van harte welkom tussen 19.00 en 20.30 uur in House of Watt (James Wattstraat 33). U kunt binnenlopen op een moment dat voor u uitkomt. U kunt zich aanmelden via contactparticipatievanderkunbuurtnl (niet verplicht). 
  • Op 6 november 2024 was er een workshop voor huurders van 55 jaar en ouder. Tijdens de workshop gingen Stadgenoot en architect Monadnock in gesprek met de aanwezigen over vragen als: Hoe moeten de gedeelde ruimtes eruit zien? Welke activiteiten wilt u daar doen? Bekijk de presentatie en het verslag van de bijeenkomst. 
  • Op 16 oktober 2024 was er een informatiebijeenkomst over de sloop- en bouwwerkzaamheden. De gemeente, sloopaannemer ADEX groep en Stadgenoot vertelden over de werkzaamheden en de voorlopige planning. Bekijk de presentatie en het verslag van de bijeenkomst.
  • Op 4 juni 2024 was er een inloopbijeenkomst. Op grote informatieborden zagen zo'n 40 aanwezigen het eerste ontwerp van de nieuwbouw. Architectenbureau Monadnock heeft dit ontwerp gemaakt. Het ontwerp is nog niet definitief. Lees het verslag van de bijeenkomst.
  • Op 4 juli 2023 organiseerden we een bijeenkomst waar 2 architectenbureaus hun visie presenteerden
    • Na de bijeenkomst hebben we in een online peiling onder bewoners, toekomstige huurders en de directe omgeving de verschillende onderdelen uit de architectenvisies laten beoordelen. In totaal hebben 416 mensen deelgenomen aan de peiling. Het overgrote deel hiervan zijn huurders van Stadgenoot uit Amsterdam Oost (178). 
    • De analyse van de architectenvisies is afgerond. De keuze is gevallen op architectenbureau Monadnock. We hebben bij het maken van de keuze rekening gehouden met: de resultaten van de online peiling, het advies van de stedenbouwkundige en supervisor van de gemeenteAmsterdam en de beoordeling door Stadgenoot.
  • Op 28 juni 2023 organiseerden we een digitale startbijeenkomst (bekijk de video).

Er verandert veel

De gemeente Amsterdam is druk bezig om het gebied rond het Amstelstation en het aangrenzende deel van de Weesperzijde en de Amsteloever te ontwikkelen. De Van der Kunbuurt maakt deel uit van dit gebied dat nu nog voornamelijk uit kantoren bestaat. De bedoeling is dat het in 2030 een levendige stadswijk is waar u kunt wonen, werken en ontspannen. In deze stadswijk komen ook toegankelijke openbare voorzieningen en een goede openbare ruimte. Er komen winkels, veilige routes voor fietsers en voetgangers, meer groen en ruimte voor sport en recreatie. De gemeente kijkt samen met de NS hoe de ingang van het Amstelstation verbeterd kan worden. Het gebied gaat dus de komende jaren flink veranderen.

Op de website van de gemeente leest u meer over de ontwikkelingen in het gebied.