Servicekosten

Had u in januari, februari en maart 2025 een lager voorschot voor servicekosten?

Dat komt door een fout in onze administratie. Hierdoor heeft u minder betaald aan servicekosten en fondsen. U ontvangt voor beide een betaalverzoek voor het bedrag dat wij te weinig in rekening hebben gebracht. Half maart 2025 heeft u hier een brief over ontvangen. 

We vinden dit heel vervelend voor u en bieden onze excuses aan. We werken hard om ervoor te zorgen dat dit niet nog een keer gebeurt.  

De fout komt door het aanpassen van ons systeem aan nieuwe regels van de overheid. Op 1 januari 2025 zijn nieuwe btw-regels voor servicekosten ingegaan. We hebben eind 2024 onze administratie en systemen hiervoor aangepast. Dat is bij sommige servicekosten niet goed gegaan.

U betaalt naast de huur van uw woning (kale huurprijs) ook servicekosten. Dit zijn kosten voor service in uw eigen woning, bedrijfsruimte of voor een parkeerplaats. U betaalt ook kosten voor de algemene ruimtes waar alle bewoners van uw gebouw kunnen komen. Bijvoorbeeld een trappenhuis of een lift. 

In uw huurcontract staat voor welke servicekosten u betaalt. Voorbeelden van servicekosten zijn: 

  • Het ontstoppen van het riool in uw woning. 
  • Het vervangen van glas in uw woning. 
  • Het schoonmaken en de elektriciteit in de algemene ruimtes. 
  • Het onderhouden van de tuin. 

Welke servicekosten u betaalt, verschilt voor elke bewoner of elk gebouw. De servicekosten kunnen ook verschillen tussen huurders in hetzelfde gebouw. We hebben afspraken met u gemaakt voor welke servicekosten u voor uw woning betaalt. Servicekosten voor algemene ruimtes verdelen we over de huurders die de service gebruiken (bijvoorbeeld: woont u op de begane grond van een gebouw met een lift? Dan betaalt u niet voor de lift). Als Stadgenoot of de huurders hierin iets willen veranderen, moet 70% van de huurders het eens zijn met deze verandering.  

U betaalt de servicekosten elke maand vooruit 

We schatten in hoeveel servicekosten u in een jaar ongeveer gaat maken. Dat delen we door 12 maanden. Dit bedrag betaalt u elke maand vooruit. We noemen dat een voorschot. Het voorschot is meestal anders dan de servicekosten die echt zijn gemaakt. We proberen het verschil altijd zo klein mogelijk te houden. Als blijkt dat uw voorschot te hoog of te laag was, passen we dit voor het jaar erna aan. 

We bekijken 1 keer in het jaar welke servicekosten echt zijn gemaakt geweest. U krijgt daar een overzicht van. Dit heet een afrekening servicekosten. Heeft u te veel aan voorschot betaald? Dan krijgt u geld terug. Als u een huurachterstand heeft, trekken we het bedrag hier eerst vanaf. Heeft u te weinig betaald? Dan betaalt u het verschil terug aan ons. En als u in de tussentijd verhuisd bent, betaalt u alleen voor de maanden waarin u op dat adres woonde. Heeft uw gebouw een bewonerscommissie? Dan bespreken we het overzicht van de servicekosten met hen.

Inkomsten en uitgaven van servicekosten

In het overzicht van de servicekosten ziet u hoe de servicekosten zijn opgebouwd. Ook staat er in het overzicht welk geld we in fondsen stoppen voor de verschillende servicekosten. Fondsen zijn spaarpotten waarin huurders elke maand een klein bedrag inleggen om genoeg geld te hebben voor onderhoudskosten. Bijvoorbeeld: lampenfonds, glasfonds, rioolfonds.  

Kosten voor warmte

Gas / Stadswarmte

Voor sommige huurwoningen en bedrijfsruimtes zorgt Stadgenoot voor warmte (gas). De kosten hiervoor rekenen wij apart met u af. U krijgt dan van Stadgenoot een rekening voor de servicekosten en een rekening voor de warmte. 

De rekeningen voor stadswarmte gaan via energiebedrijf Vattenfall. Het kan zijn dat het bedrag dat u vooraf betaalt in 2025 omhooggaat. Dat hangt af van nieuwe tarieven van Vattenfall. 

Vanaf 2025 ziet u de btw op het jaaroverzicht van de servicekosten staan

Door nieuwe regels van de overheid passen we het jaaroverzicht van de servicekosten aan. Voor 2025 stonden servicekosten en nutsvoorzieningen (bijvoorbeeld gas, water en elektra) zonder btw op uw jaaroverzicht. Dat verandert voor een deel. U ziet deze verandering pas op uw jaaroverzicht van 2025 die u in 2026 ontvangt.

Voor huurders van een woning blijven de servicekosten gelijk

U blijft hetzelfde bedrag voor servicekosten betalen. Dat is ook zo als u een parkeerplaats van ons huurt. Vanaf 2025 ziet u óók het btw- bedrag van de servicekosten op uw jaaroverzicht staan. U ziet zo over welke servicekosten we wel en geen btw betalen.

Voor huurders van een bedrijfsruimte of parkeerplaats worden servicekosten soms hoger

Dat ligt eraan of u een bedrijfsruimte of parkeerplaats huurt met of zonder btw.

  • Met btw: de btw stond al op het jaaroverzicht en dat blijft zo. Uw bedrag aan servicekosten blijft hetzelfde.
  • Zonder btw: u zag alleen het bedrag aan servicekosten op het jaaroverzicht staan. Door de nieuwe regels krijgen wij de btw van sommige servicekosten vanaf 2025 niet meer terug van de Belastingdienst. De btw van deze servicekosten betaalt u. Uw bedrag aan servicekosten kan daardoor hoger worden. Mogelijk kunt u btw aftrekken. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met de Belastingdienst. Huurt u een woning met parkeerplaats van ons? Dan blijft uw bedrag aan servicekosten hetzelfde.
Het bedrag voor de fondsen blijft ook gelijk

Fondsen zijn spaarpotten waarin huurders elke maand een klein bedrag inleggen om genoeg geld te hebben voor onderhoudskosten. Bijvoorbeeld: lampenfonds, glasfonds, rioolfonds. U blijft hetzelfde bedrag betalen voor de fondsen.

Vergoeding energiekosten voor blokaansluitingen in 2023

Woonde u in 2023 in een gebouw met blokaansluiting? Dan kreeg u een vergoeding als uw energiekosten hoger waren dan de regering had bepaald (het prijsplafond). Een blokaansluiting betekent dat meerdere woningen in een gebouw samen 1 aansluiting hebben voor warmte of elektriciteit. De vergoeding is meegenomen in de totale rekening van de servicekosten 2023. Dit overzicht heeft u in 2024 ontvangen.

Als bewoner hoefde u zelf niets te doen. Degene die het contract met de energieleverancier had gesloten, vroeg de vergoeding vóór 30 september 2023 aan. Dit kan Stadgenoot zijn, maar ook een andere organisatie. Bijvoorbeeld als uw woning onderdeel is van een Vereniging van Eigenaren (VvE) of een zorginstelling. Stadgenoot controleerde wel voor u of de organisatie de aanvraag voor de vergoeding heeft gedaan.