Onverwachte noodsituaties

Het kan iedereen overkomen: er gebeurt iets onverwachts. Met grote gevolgen voor u en uw woning. Denk bijvoorbeeld aan brand, extreme wateroverlast of een explosie door een bom of vuurwerk. We noemen dit ook wel: calamiteiten. Hopelijk overkomt het u nooit. Maar wat als het toch gebeurt? Op deze pagina en in de flyer leest u belangrijke informatie over wat u moet doen.

Politie, brandweer en Stichting Salvage

Bij een onverwachte noodsituatie belt u altijd eerst 112. De hulpdiensten zoals de brandweer en politie zijn als eerste aanwezig. Voor extra hulp nemen zij meestal contact op met Stadgenoot en Stichting Salvage. Een medewerker van Salvage komt dan ook naar de plek toe. Als een woning bijvoorbeeld (tijdelijk) onbewoonbaar is, regelt Salvage een noodopvang tot aan de eerstvolgende werkdag. Van Stadgenoot komt er een medewerker van de afdeling Dagelijks Onderhoud.

De politie en brandweer bepalen of u uw huis nog in mag. Soms mag u alleen snel wat spullen uit de woning halen. Neem dan alleen de belangrijkste spullen mee, zoals:

  • Portemonnee
  • Identiteitsbewijs
  • Verzekeringspapieren
  • Telefoon
  • Kleding, toilettas en sieraden
  • Sleutels

Let op! Neem nooit eten, babyvoeding of medicijnen mee, die uit een ruimte komen waar brand is geweest.

Wat moet u zelf doen?

  1. Vertel het aan familie, vrienden en goede kennissen. Zij hebben misschien gehoord dat er iets ergs gebeurd is en zijn bezorgd. Geef een teken van leven en vraag of u misschien tijdelijk bij hen terecht kunt als dat nodig is.
     
  2. Voor schade aan uw inboedel of voor tijdelijke woonruimte, neemt u contact op met uw inboedelverzekeraar. U vertelt wat er aan de hand is. Uw verzekeraar moet de schadebehandeling in gang zetten. Ook noodopvang of vervangende woonruimte regelt u vaak via uw inboedelverzekering. Vraag daarnaar. Wilt u graag hulp bij het uitzoeken hiervan? Stichting Salvage kan u advies geven.
     
  3. Neem contact op met Slachtofferhulp. Zij kunnen helpen als de situatie ingrijpend is voor u of uw gezinsleden. U belt daarvoor naar 0900 – 01 01 of gaat naar de website slachtofferhulp.nl.
     
  4. Heeft u iets verdachts gezien of heeft u overlast of zorg over buurtbewoners of gezinsleden? Samen zorgen we voor een veilige woonomgeving. U kunt een melding maken bij Stadgenoot via dit formulier, door een e-mail te sturen naar infostadgenootnl of te bellen met de Klantenservice op het nummer 020 – 511 80 00.
    Bij de gemeente kunt u een melding maken via het Meldpunt Zorg en Woonoverlast via 020 – 255 29 14 of via de website amsterdam.nl/zorgwoonoverlast.
    Maakt u liever een anonieme melding? Bel dan naar Meld Misdaad Anoniem via het telefoonnummer 0800 – 7000 of de website meldmisdaadanoniem.nl.

Opvang en tijdelijke woning

Soms wordt de woning onbewoonbaar verklaard. U kunt dan niet in uw huis blijven wonen. Dit kan kort zijn maar ook een langere tijd.

We vragen al onze huurders een inboedelverzekering af te sluiten. Hiermee is de schade aan uw spullen verzekerd. Maar ook de kosten voor tijdelijke woonruimte.

Wat doet Stadgenoot?

Stadgenoot tijdens en na de noodsituatie. Bij een grote calamiteit komt een Calamiteiten Coördinator van Stadgenoot naar de plek toe. Ook neemt Stadgenoot contact met u op om te vragen hoe het gaat. U mag ook altijd zelf contact met ons opnemen via de Klantenservice. Buiten kantooruren staat ons telefoonnummer (020 – 511 80 00) doorgeschakeld naar een centrale meldkamer. Er is dus altijd iemand bereikbaar.

Stadgenoot begint zo snel mogelijk met het herstellen van de woning. Zodat u weer terug naar huis kunt. Duren deze werkzaamheden langer dan 4 maanden? Dan ontvangt een urgentieverklaring waarmee u voorrang krijgt op een andere permanente woning via Mijn DAK. Duren de werkzaamheden korter? Dan moet u zelf op zoek gaan naar een tijdelijke woning. Dat kan via uw inboedelverzekering of uw eigen netwerk.