Woningruil is het ruilen van uw woning met iemand anders. U hebt altijd toestemming nodig van Stadgenoot om van woning te ruilen. Of u gebruik kunt maken van woningruil, hangt af van een aantal voorwaarden. Net zoals bij het krijgen van een nieuwe woning, gelden er bij woningruil ook voorwaarden waar u en uw ruilpartner aan moeten voldoen. Op deze pagina vindt u stapsgewijs meer informatie over woningruil en hoe u een aanvraag doet.
Belangrijk om te weten: Het regelen van woningruil duurt bij Stadgenoot ongeveer 6 tot 8 weken. En Stadgenoot is alleen contactpersoon voor de Stadgenoot-huurder, niet als u bij een andere organisatie huurt.
Stappenplan woningruil
Stap 1: Kan ik mijn woning ruilen?
Er zijn voorwaarden voor woningruil. Zo zijn er wettelijke voorwaarden die ervoor zorgen dat de nieuwe woning goed bij u past. Bijvoorbeeld of de woning niet te groot of te klein voor u is, en of uw inkomen past bij de nieuwe huurprijs. Lees deze voorwaarden goed door. Heeft u na het lezen van de voorwaarden nog vragen, neem dan contact met ons op.
- Uw inkomen moet passen bij de huurprijs van de nieuwe woning. Ook moet het aantal personen waarmee u verhuist, passen bij de grootte van de nieuwe woning. Lees de voorwaarden op:
Passend wonen . - U huurt een zelfstandige woning en het huurcontract staat op uw naam.
- U huurt uw huidige woning minimaal één jaar.
- U heeft geen betalingsachterstand.
- U woont niet in een wisselwoning, tijdelijke woning, of een woning die gerenoveerd of gesloopt wordt.
- U heeft geen koop-huurwoning.
- Alle eigenaren van de woningen en/of de gemeente moeten akkoord gaan met de woningruil. Dit wordt met elkaar afgestemd. Het is niet mogelijk een enkelzijdige ruil te doen (bijvoorbeeld als de ruilpartner is overleden).
- Ook zijn er specifieke voorwaarden voor Amsterdam. Lees daarom ook de:
Voorwaarden Gemeente Amsterdam .